Szebényi Judit restaurátor weboldalaTöbb, mint 30 éve foglalkozom kályhacsempék, kályhák restaurálásával, rekonstrukciók készítésével.

Első ilyen jellegű munkám a budai vár ásatásán feltárt középkori kályhacsempék  restaurálása volt. 1981-ben diplomáztam a Magyar Képzőművészeti Főiskola Múzeumi – és Közgyűjteményi tárgyrestaurátor szakán.

1983-2007 között az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központban dolgoztam. Munkám a sárospataki- és a füzéri vár, a pácini Mágocsy-kastély 17. századi, vegyes mázas kályhacsempéinek restaurálása, kályharekonstrukciók tervezése és kivitelezése, Sárospatakon, a Vörös-toronyban a bokályos-ház török falicsempéinek restaurálása volt.

1996-ban a gödöllői Grassalkovich-kastély felújítása és kiállításának berendezése kapcsán kezdtünk foglalkozni – Dávid Ferenc művészettörténész vezetésével, Soós László iparművész-restaurátorral – újkori kályhák fölmérésével és restaurálásával. Rendeztük és fölmértük a jelentősebb kályha- gyűjteménnyel rendelkező  múzeumok – Iparművészeti Múzeum, Kiscelli Múzeum, az egri Dobó István Múzeum – raktári anyagának jelentős részét. Fényképeket, rekonstrukciós vázlatokat készítettünk a darabokról, megírtuk a restaurálási-helyreállítási javaslatukat. A tartós letétbe adás szerződéseinek megkötése után így kerültek restaurált kályhák a gödöllői kastélyba, a köztársasági elnök budai palotájába, a veszprémi Dubniczay – palotába.

Eredeti helyükön megmaradt kályhák – edelényi kastély, fertődi kastély, Gödöllő –  fölmérésével és restaurálásával is foglalkozunk. A restaurálási munkák mellett fűthető,  kályhák – hengeres klasszicista, korongozott barokk, kupolás táblás kályha, reneszánsz csempekályha másolatok – elkészítését és fölépítését is vállaljuk.

A kályhákkal kapcsolatban végzett felmérési- és restaurálási munkáimért 2007-ben Ferenczy Noémi-díjat kaptam.